Maden Service Økonomisk tryghed Facility Management
Samfundsansvar Medarbejdere
Det siger kunderne Kantinetjek
Abonnementsordning Opskrifter Blog om kantinedrift
Ledige jobs
Ved at bruge tingstrom.dk, accepterer du vores brug af cookies.
Læs mere her
OK

Tingstrøm TEMA: Verdensmad

Kom hele verden rundt med kniv, ske og gaffel

 

 

Opskrifterne er udviklet af vores egne kokke og brugt i forbindelse med Tingstrøm TEMA, som gennemføres i alle vores kantiner 4 gange årligt.

 

Pasulj  - Bønnesuppe fra Balkan

4 personer

Dette er en klassisk suppe fra hele Balkan. Den er meget god til de kolde og regnfulde aftener. Fremgangsmåden er forskellig fra hus til hus, sted til sted, by til by, så man må gerne eksperimentere lidt selv. 

Ingredienser:

500g udblødte bønner (brune bønner eller kidneybønner)

100-200 g røget bacon i tern (gerne store tern)

2 løg

3-4 fed hvidløg

1-2 laurbærblade

2 tsk tomatpuré

Evt. lidt timian (Behøves ikke efter traditionel opskrift, men det smager nu meget godt)

1-2 L hønsefond

2-4 tsk. paprika

1 dåse flåede, hakkede tomater

Sådan gør du:

Svits bacon, timian og laurbærblade i olie i en mellemstor gryde.

Tilsæt så løg og svits lidt mere til det hele har fået en let gylden farve. 
Tilsæt hvidløg og tomatpuré, svits lidt mere, tilsæt de udblødte bønner og rør rundt.

Hæld de hakkede tomater og hønsefonden i gryden.
Lad det hele koge til bønnerne er møre og smag til med salt, peber og lidt paprika.

Du kan gøre retten stærkere ved at tilsætte lidt chilipulver eller tørret chili.

Husk endelig at holde øje med væsken/fonden, så det ikke fordamper helt og retten koger tør. Konsistensen skal være godt tyk, men det må ikke blive tørt. Hvis du synes, saucen er for tynd, kan du jævne den lidt med lidt Maizena.

 

Thailandsk kylling i rød karry med bambus i skiver
4 personer

Ingredienser:

1 kg kylling i skiver

1 dåse bambus i skiver

50-100g rød karry

2 dåser kokosmælk

2 stk peberfrugt (rød eller gul)

2 stilke thai basilikum

4-6 lime blade

50 g palmesukker (eller alm. rørsukker)

2-3 spsk fiskesauce (smag til ellers tilsæt mere)

2 spsk rapsolie

Sådan gør du:

Start med at hælde rapsolien ned i gryden. Så tilsætter du rød karry og limeblade. Rør rundt i ca. 10-15 minutter, så det hele har fået en pæn rød farve. Hæld kokosmælken i og rør rundt. Derefter tilsættes palmesukker og fiskesauce. Når saucen begynder at koge skal kylling og bambusskiverne ned i gryden. Når kyllingen er ved at være kogt skal peberfrugten tilsættes. Peberfrugterne må ikke være gennemkogte, men skal stadig være lidt sprøde i det. Til sidst tilsættes halvdelen af basilikummen og resten bruges til pynt til servering,

Serveres med kogte ris.

 

Mücver - tyrkiske squashpandekager

4 personer

Ingredienser:

500 g squash

2 tsk salt

2 æg

5 spsk hvedemel (evt. tilsættes mere, hvis massen er meget blød)

2 spsk hakket persille

2 tsk hakket frisk mynte

1 spsk hakket, frisk dild

1 tsk rosenpaprika

Friskkværnet peber

Rigelig olie til stegning

Dressing, som serveres med pandekagerne:

2 dl græsk yoghurt

1 fed presset hvidløg

Salt

Sådan gør du:

Riv squashen fint og kom den i en skål med saltet. Lad det stå og trække i en halv time, hæld massen i en sigte og knug saften ud med hånden.

Hak krydderurterne fint i foodprocessor. Tilsæt squash, mel, æg, peber og paprika og kør det til en dej i foodprocessoren.

Hæld rigeligt med olie på stor stegepande. Squashmassen tilsættes spiseskefuldvis i den varme olie, og hver skefuld trykkes let flad og bages i godt 2 minutter på hver side (de skal være lysebrune). De små pandekager lægges til afdrypning på køkkenrulle inden du serverer dem på et fad.

Serveres med dressingen.

 

Tarte tatin - karamelliseret æbletærte fra Frankrig

6-8 portioner

Ingredienser:

6 store syrlige og faste æbler

75 g smør

3 dl sukker

Mørdej :

170 g koldt smør                    

1 æg

250 g hvedemel                       

Et nip salt

3 spsk flormelis

Sådan gør du:

Start med at lave en mørdej. Bland smørret i tern med flormelis, salt og mel indtil konsistensen bliver som krummer.

Pisk ægget grundigt sammen, og kom det i smør-mel blandingen.

Den skal bare lige hænge sammen, uden at æltes for meget.

Pak dejen ud i film og lad den hvile mindst en time på køl.

Skræl æblerne og skær dem i store både.

Kom smør og sukker på en pande. Lad det smelte til en gylden karamel.

Kom æblerne på panden, og lad dem stege 5-10 minutter til æblerne er blevet lidt bløde og er dækket af karamel.

Hvis panden kan tåle ovn, forsæt til næste punkt. Eller anvend en tærteform, som er grundigt smurt i smør.

Når æblerne er kølet lidt af, lægges de – gerne i et fint mønster – i panden eller i formen. Så ruller du mørdejen tyndt ud og lægge den henover æblerne. Tryk dejen grundigt ned hele vejen rundt om æblerne.

Bag tærten i 20 minutter ved 200 grader til dejen er gylden og sprød.

Lad tærten hvile i 5 minutter og vend den ud på et stort fad, så æblerne vender opad.

Server tærten med creme fraiche.

 

 

 

 

 

Udskriv siden