Maden Service Økonomisk tryghed Facility Management
Samfundsansvar Medarbejdere
Det siger kunderne Kantinetjek
Abonnementsordning Opskrifter Blog om kantinedrift
Ledige jobs
Ved at bruge tingstrom.dk, accepterer du vores brug af cookies.
Læs mere her
OK

Sommersmørrebrød

Tingstrøm Tema:  Sommersmørrebrød

Velkommen til vores tema om sommersmørrebrød. Her tager vi sommerens bedste råvarer og serverer dem på godt, hjemmebagt brød. Vi giver dig her nogle tips til, hvordan du kan optimere dit eget smørrebrød derhjemme. F.eks. med hjemmelavede ristede løg, hjemmerørt mayonnaise – eller måske endda en hjemmelavet rygeost?

Og husk: Du er altid velkommen i køkkenet, hvis du har spørgsmål til retterne, opskrifterne eller råvarerne.

Ekstra lækre tomater til smørrebrød med æg og tomat

En ægge-tomat-mad er en klassiker i smørrebrøds-genren.

Det er ikke altid, at tomater er så søde og saftige, som man kunne ønske. Så kan det være en god idé at tilberede dem først. F.eks. ved at bage dem lidt i ovnen.

Til 6 halve stykker rugbrød med æg og tomat skal du bruge 30 cherrytomater, som du bager sådan her:

-          Skær et kryds i toppen på tomaterne og dyp dem hurtigt i kogende vand.

-          Kom dem så i isvand, skræl dem op mod toppen og lad skrællen sidde.

-          Drys dem med salt, peber og lidt sukker og læg dem på en bageplade, som du har lagt bagepapir på.

-          Bag tomaterne i ovnen ved 130 grader i en halv times tid.

Smørrebrød med æg og tomat kan gøres yderligere fantastisk, hvis man f.eks. bruger en god, hjemmerørt mayonnaise.

Hjemmerørt mayonnaise til smørrebrød

Både kartoffelmadder, æg- og tomatmadder og rejemadder bliver uendeligt meget dejligere med en frisk, hjemmerørt mayonnaise. Den kan tilsmages, som du selv synes f.eks. med citron eller med krydderurter, f.eks. purløg eller dild.

Basisopskriften på mayonnaise er:

1 æggeblomme

En knivspids salt

1 tsk dijonsennep

2 tsk hvidvinseddike

2 dl olie med neutral smag – noget af olien kan være koldpresset rapsolie, hvis du kan lide smagen – det giver en flot gul farve.

Friskkværnet hvid peber.

Sådan gør du:
Ta’ en god røreskål som står godt fast på køkkenbordet (eller stil den på en fugtig klud, så den ikke glider, når du begynder at røre).

Rør æggeblommen med salt. Tilsæt sennep og eddike. Rør rundt (brug evt. elpisker), mens du tilsætter olien – i begyndelsen hælder du en dråbe i ad gange. Og stille og roligt går du over til at hælde i en tynd stråle og bliver ved, til du synes mayonnaisen har en passende konsistens.

Smag til med salt og peber.

Pimp din roastbeefmad med hjemmelavede, ristede løg

3 almindelige løg

Hvedemel

Olie til friturestegning

Salt og peber

Pil løgene og skær dem i skiver.

Hæld mel i en dyb tallerken og vend løgringene rundt i melet.

Varm olien op og steg løgene i olien, til de er lysebrune.

Læg dem på fedtsugende papir, f.eks. køkkenrulle, og drys med salt og peber.

Hjemmelavet rygeost

Et rigtig lækkert stykke smørrebrød får man, når man kombinerer nykogte kartofler, radiser, rygeost og dampede asparges. 

Man kan selvfølgelig købe en god, fynsk rygeost. Og for de meget ambitiøse (som f.eks. os ;-)) er her opskriften på hjemmelavet rygeost:

Fynsk rygeost med røg fra brændenælde

Rygeost

3 l sødmælk

3 dl kærnemælk

1 dl fløde

1/4 tsk. osteløbe (kan købes i ostehandlere)  

Ostelærred (Kan købes i Stof og Stil)

300 g brændenælde (frisk)

Rygesmuld + røghat (mini rygeovn)

Dag 1

Mælk, kærnemælk og fløde varmes op til 24 grader, osteløbe tilsættes og massen stilles væk til næste dag (ikke på køl).

Dag 2

Massen stilles til afdrypning på køl i en sigte med ostelærred i.

Dag 3

Læg rygesmuld og brændenælder i bunden af røghatten, anbring osten på risten og ryg rygeosten i 8-10 minutter ved svag røg til den har en gylden farve.

Vallen fra osten kan bruges til brødbagning.