Maden Service Økonomisk tryghed Facility Management
Samfundsansvar Medarbejdere
Det siger kunderne Kantinetjek
Abonnementsordning Opskrifter Blog om kantinedrift
Ledige jobs
Ved at bruge tingstrom.dk, accepterer du vores brug af cookies.
Læs mere her
OK

Grydetid

I temaet Grydetid sætter vi fokus på dejlige simreretter fra hele verden. Vi har kokke fra næsten alle dele af verden og de har budt ind med deres bedste opskrifter til dette tema. Så nedenfor får du opskriften på en lækker vegansk karrygryde med en kokos- og bananrelish til og en skøn, krydret kalkun masala med krydret bulgur til.

Gryderetter er en ældgammel madtradition. Som dybest set består i at fylde en gryde eller et kogekar med kød, grønsager og krydderier og så lade det simre, til det er færdigt. Der er fundet opskrifter på gryderetter med fisk og med lam i den romerske kogebog Apicius, som menes at stamme fra 400-tallet. Også i både England og Frankrig er de simrende retter kendt og elsket gennem århundreder.

Gryderetter har den store fordel, at når først ingredienserne er i gryden, så passer maden (næsten) sig selv. Så du kan lave noget andet, mens maden simrer færdig og duften af dejlig mad breder sig. Velbekomme :-).

 

Vegansk karrygryde med vilde ris
4 personer

Det skal du bruge:

-      400 gram søde kartofler

-      Olivenolie til stegning

-      1 stort rødløg

-      15 gram ingefær

-      1 rød chili

-      1½ dåse hakkede tomater

-      2 dl grøntsagsbouillon

-      2 spsk. rød karrypasta

-      200 g udblødte kikærter

-      1 dåse kokosmælk (ca. 400 ml)

-      200 gram babyspinat

-      Saft fra 1 citron

-      200 gram vilde ris.

Sådan gør du

  1. Skræl de søde kartofler og skær dem i mundrette stykker.
  2. Steg dem i olie til de tager farve.
  3. Snit rødløg, chili og ingefær.
  4. Tilsæt rødløg, chili og ingefær sammen med tomater, bouillon, karrypasta og kikærter. Lad retten simre til kartofler og kikærter er møre.
  5. Tilsæt så kokosmælk og spinat.
  6. Smag til med salt, peber og citronsaft.
  7. Serveres med vilde ris – evt. kogt med lidt kardemommekapsler og peberkorn (husk at tage disse op før servering). Og server for eksempel en lækker banan- og kokosrelish til.

 

Banan- og kokosrelish

400 gram

Det skal du bruge:

-      ¼ spsk. sorte sennepsfrø

-      15 ml æbleeddike

-      45 ml æbleeddike

-      65 ml vand

-      25 gram revet kokos (kokosmel)

-      75 ml olie

-      ¼ løg

-      ½ fed knust hvidløg

-      1 tsk. frisk revet ingefær

-      2-3 friske røde thai-chilier, finthakkede, uden kerner

-      ½ tsk. chilipulver

-      ¼ spsk. stødt kommen

-      ½ spsk. stødt gurkemeje

-      ½ tomat, groft hakket

-      1½ banan, groft hakket

-      40 gram brunt sukker

-      ½ spsk. groft salt

-      ½ spsk. limesaft

-      15 g. hakket koriander (valgfrit)

Sådan gør du:

Dag 1

  1. Put sennepsfrø og de 15 ml æbleeddike i en skål og lade det stå natten over.

Dag 2

  1. Put kokos, vand og de 45 ml æbleeddike i en mellemstor skål og lad det stå en time.
  2. Varm olien i en tykbundet gryde; sautér løg, hvidløg, ingefær, chili, chilipulver, stødt kommen og gurkemeje.
  3. Tilsæt tomat og kog til det er mørt.
  4. Derefter tilsæt sennepsfrø-blandingen sammen med bananen, lad det simre og rør i det af og til indtil det tykner.
  5. Rør sukkeret i, derefter kokosblandingen og rør rundt indtil det tykner. Bland derefter resten af ingredienserne i.
  6. Hav sterile bøtter/glas klar til blandingen.
  7. Totalmængde ca. 400 gram.
  8. Holdbar i ca. en måned på køl.

 

Krydret kalkun masala
4 personer

Det skal du bruge:

Kalkun masala-kryddermix

-      1 spsk. kommen

-      ½ spsk. koriander

-      1-2 laurbærblade

-      ½ kanelstang

-      1-2 kapsler kardemomme

-      ½ muskatnød

-      ½ stjerneanis

Marineret kalkun

-      600 gram skært kalkunkød, skåret i tern

-      ½ spsk. olie

-      2 tsk. Madras-karry

-      1 tsk. revet ingefær

-      ½ fed kinesisk hvidløg, revet

-      1 tsk. paprika

-      ½ tsk. gurkemeje

-      1 tsk. citronsaft

Kalkun masala

-      1½ løg

-      ½ spsk. revet ingefær

-      ¼ fed kinesisk hvidløg, revet

-      ½ spsk. chili

-      2 tomater

-      1½ dl hønsefond

-      1 forårsløg

-      400 gram blandede grønsager (f.eks. peberfrugt, gulerod og courgetter skåret i tern)

-      Olie til stegning

-      25 gram hakket koriander.

Sådan gør du

Dag 1

  1. Kalkun masala-kryddermix: Rist alle krydderierne på en tør pande og mal dem fint f.eks. i en krydderi-kværn.
  2. Marineret kalkun: Bland alle ingredienserne til marinaden i en skål, vend kødstykkerne i og sæt det i køleskabet til du skal bruge det næste dag.

Dag 2

  1. Steg løgene i 2 minutter og tilsæt ingefær, hvidløg og chili.
  2. Rør godt og tilføj tomater og lad det koge i 10 minutter på kraftig varme.
  3. Tilsæt hønsefond og rør godt rundt.
  4. Kom grøntsagerne og det marinerede kalkunkød i og rør rundt, mens retten koger på medium varme.
  5. Kom kalkun masala-kryddermix i og lad det simre indtil kødet er mørt (og gerne lidt længere).
  6. Smag til med salt og peber.
  7. Pynt retten med hakket koriander.
  8. Velbekomme.

 

Krydret bulgur til kalkun masala
4 personer

Det skal du bruge:

-      1 dl olie

-      ½ store løg, finthakket

-      1 stor gulerod i tern

-      1 lille knold revet ingefær (ca. 2 x 2 cm), revet

-      1 tsk. stødt spidskommen

-      1 tsk. stødt gurkemeje

-      200 g grov bulgur (kogt, følg anvisningen på pakken)

-      80 gram ærter (kan sagtens være frosne ærter)

-      Limesaft til tilsmagning

-      Eventuelt salt og peber

Sådan gør du

  1. Sauter løg, gulerodstern, ingefær, spidskommen og gurkemeje i olien - der skal stadig være bid i gulerødderne.
  2. Herefter blandes det med bulgur, ærter og smages til med limesaft.
  3. Krydr evt. med salt og peber.