Maden Service Økonomisk tryghed Facility Management
Samfundsansvar Medarbejdere
Det siger kunderne Kantinetjek
Abonnementsordning Opskrifter Blog om kantinedrift
Ledige jobs
Ved at bruge tingstrom.dk, accepterer du vores brug af cookies.
Læs mere her
OK

Sådan navigerer vi i tidens sundhedstrends

Vores spisevaner ændrer sig stille og roligt. De fleste ændringer skyldes gastronomisk nysgerrighed, mens andre skyldes sundhedstrends.

Vi vil ikke pege fingre - men vi ved en masse!

Hvad der er sundt eller usundt, er der rigtig mange meninger om. Det er man ikke i tvivl om, når man driver kantiner! Vores gæster har meget forskellige opfattelser af, hvad der er sundt at spise, og holdningerne ændrer sig hurtigt i takt med, at forskellige sundhedstrends kommer og går.

En kantine skal favne så mange som muligt - så derfor laver vi ikke kantine-koncepter ud fra trends og modebølger. Men vi lytter til gæsternes ønsker, og meget ofte har disse ønsker rod i både en sundhedstrend og et ønske om at spise sundt. Så længe ønskerne stemmer overens med vores gastro-faglige standarder og de officielle kostråd og så længe det er noget, der er rimelig bred efterspørgsel på, indarbejder vi det i menuen.

Tidens sundhedstrends - oversat til hverdagsbehov

Her har jeg forsøgt at oversætte nogle af tidens mest markante sundhedstrends til de hverdagsbehov, vi møder blandt de spisende i kantinerne:

Palæo – oversat til hverdagsbehov: mere kød og grønt, mindre hvedebrød og hvedemel generelt. Flere kager, brød, raw-bars fyldt med kerner og tørret frugt, men uden mel og raffineret sukker.

High Fat/Low Carb - oversat til hverdagsbehov: mindre stivelse (brød, ris, pasta). Mere protein i form af blandt andet kød, ost og æg.

Clean Eating - oversat til hverdagsbehov: vi vil gerne spise mad uden tilsætningsstoffer. Og vi vil have ekstra små lækkerier, såsom smoothies og shots med masser af vitaminer, mineraler, antioxidanter og som vi derfor kan drikke/spise ved siden af vores normale frokost og dermed opleve vi bliver sundere. Typiske fødevarer der efterspørges er: blåbær, avocado, chiafrø, mandler, ingefær, gojibær, acaibær og quinoa.

Økologisk – oversat til hverdagsbehov: vi vil gerne spise grønsager, frugt og korn, som ikke indeholder pesticidrester og spise kød fra dyr, hvor dyrevelfærden har høj prioritet.

Vegetarisk – oversat til hverdagsbehov: Vi vil gerne spise mere grønt og samtidig have protein fra andre kilder end kød. Vi vil ikke bare spise mere salat, men have reelle retter med fibre og protein, så man bliver ordentlig mæt.

Vi vil gerne hjælpe med at skelne sludder fra sandhed

Den måde vi praktiserer sundhed på, når vi laver mad i kantinerne, skal være videnskabeligt funderet. Derfor holder vi os til de officielle kostråd. Og hvis vi kan præsentere en buffet, hvor du selv kan sammensætte dit måltid efter principperne i Y-tallerkenen, har du alle muligheder for at gå sund fra en frokost i kantinen.

Vi ved dog, at mange har svært ved at skelne sludder fra sandhed. Derfor tror jeg, at vi som kantineleverandør kan gøre meget ved at tale med vores kunder om sundhed. Og gerne være fordomsfrie, men præcise i vores formidling af den viden, der rent faktisk er på området.

Workshop om sund og dejlig mad i hverdagen

Et af vores tilbud til gæsterne er en workshop, hvor vores kostekspert fortæller, hvordan man som kantinegæst kan sammensætte sin frokost rigtigt.

Hun fortæller også om, hvordan rigtig mange helt almindelige fødevarer drukner i markedsføringen af diverse sundhedstrends. . Man behøver altså ikke chiafrø og avocado hver dag, for at spise sundt! Hørfrø eller nødder er lige så fine som chiafrø, og i stedet for avocadoen kan man spise fx ristet broccoli med en hjemmerørt mayonnaise smagt til med chili og estragon eller, eller, eller… mulighederne er utallige!

 

Sådan navigerer vi i tidens sundhedstrends