Maden Service Økonomisk tryghed Facility Management
Samfundsansvar Medarbejdere
Det siger kunderne Kantinetjek
Abonnementsordning Opskrifter Blog om kantinedrift
Ledige jobs
Ved at bruge tingstrom.dk, accepterer du vores brug af cookies.
Læs mere her
OK

Når folk dropper at spise i kantinen, fordi maden er for god

Det sker faktisk nogle gange, at folk melder sig ud af kantineordningen med den begrundelse, at de bliver for tykke. Og jeg forstår jo godt, hvad det er folk siger: at det er nemmere at holde vægten, hvis man spiser en madpakke, hvor alt er målt og vejet i forhold til en diæt end når man skal navigere i retterne på en lækker buffet. Særligt når retterne er så lækre.. ;-)

Men, det ærgrer mig hver gang, det sker. For grundlæggende er det jo det ret skørt at smøre madpakke og spise den i en kantine, som er fuldt bemandet med dygtige kokke, der får deres løn for at lave din frokost!

Så vores opgave må være at blive bedre til at hjælpe gæsterne til at vælge let og sundt – og omvendt bør disse gæster måske også have modet til at give os en del af ansvaret for det?

Faktisk bliver vi ofte spurgt, hvordan vi hjælper folk med at foretage de sunde valg, når de vælger mad fra buffeten. Så her har jeg listet 5 ting, vi som kantine gør, for at hjælpe kantinegæsterne med holde vægten, når de skal tage mad ved buffeten:

1. Nudging

Helt generelt nudger vi ved at stille de sunde valg først på buffeten og have flest af dem. På den måde opmuntrer vi til at man fylder tallerkenen med det sundeste og mest mættende.

2. Portionsanretninger

Det kan være en god idé at lade os vælge sortimentsbredde og serveringsform. Det giver både smukke anretninger og bedre balance mellem elementerne. Når vi anretter pålæg og fx hønsesalat, sørger vi for den rigtige balance mellem elementerne, så gæsterne får en æstetisk, gastronomisk og ernæringsmæssigt optimal oplevelse.

Særligt de søde ting som kager og desserter er det en god idé at portionsanrette. Her handler det om generelt at acceptere mindre stykker og portioner, da det er med til at hjælpe folk med ikke at spise for meget af det usunde uden at vi bliver kage-, dessert- og sukkerforskrækkede. Alt med måde J

3. Opfordre folk til at spise vores måltids-salater

Vi ved, at når vi serverer færdigblandede, rige salater på buffeten, så får folk mindre fedt fra dressingen, end hvis de selv skal hælde dressing på. Men, mange er nervøse for at tage en færdigblandet salat, da den jo ”glinser af dressing”. Til dét er der blot at sige at én skefuld olivenolie kan få en kæmpe bowle salat til at skinne. Vi forsøger at forklare dette og at informere grundigt om, hvad de enkelte salater består af.

4. Informere grundigt om, hvad retterne består af

Og indrømmet: opgaven med at deklarere maden er ikke dét, kokke holder allermest af. MEN: vi gør os umage med at sætte informationsskilte på maden. For selvom vores personale det meste af tiden er tilgængelige ved buffete, kan det være rart selv at stå at læse i fred og tage stilling til, hvad man vil have.

5. Enhedspris

Ved at lade det koste et fast beløb for at spise fra hele buffeten flytter man fokus fra ”mest kød for pengene” til selve maden og måltidet, i stedet for at appellere til den indre købmand. Og man kan roligt spise dét, man har brug for og bliver mæt af i stedet for at fokusere på, hvad det koster. De kantiner, som har ordninger med enhedspris er interessant nok også der, hvor tilfredsheden er højest. Det giver en god ro og bedre stemning omkring buffeten og ved bordene.

Så: selvfølgelig kan man spise i kantinen uden at tage på. Maden på buffeten er lavet ud fra vores kostpolitik, som har retningslinjer for hvilke typer fedt, kødudskæringer etc. vi bruger i køkkenerne. Jeg vil uden at blinke påstå, at det hver dag er muligt at spise et sundt, nærende og ikke-fedende måltid fra vores buffeter. Og vi arbejder til stadighed med, hvordan vi – uden at løfte pegefingre eller være forbudsagtige – kan hjælpe vores gæster til at blive mætte hver dag OG holde vægten.