Maden Service Økonomisk tryghed Facility Management
Samfundsansvar Medarbejdere
Det siger kunderne Kantinetjek
Blog om kantinedrift
Ledige jobs
Ved at bruge tingstrom.dk, accepterer du vores brug af cookies.
Læs mere her
OK

Mere smag - mindre salt

Mere smag – mindre salt

I dette Tingstrøm TEMA tager vi fat på, hvordan man kan nedbringe mængden af salt uden at give køb på den gode smagsoplevelse. I følge altomkost.dk får de fleste af os 8-10 gram salt om dagen. Det er 3-4 gram mere end de 5-6 gram, som de officielle kostråd anbefaler. 

Vi vil gerne være med til at vise, hvordan man opnår velsmag og samtidigt er bevidst om mængden og kvaliteten af det salt, som giver smag til retterne. Vi bruger f.eks. ingredienser, som i sig selv smager af salt, vi bruger masser af krydderurter og krydderier og vi skruer op for farvepaletten. Alt sammen for at gøre smagsløgene tilfredse, selvom indholdet af salt i maden er mindre.

Vi vil gerne dele nogle af vores opskrifter med dig. F.eks. en lækker svampesuppe med selleri og soja, rimmet laks med avocado-puré, mango og salturt. Desuden en lækker salturtolie, som er god til dressinger samt en tapenade lavet af blæretang. 

Som altid er TEMA-opskrifterne udviklet af vores egne kokke. Vi håber, du bliver inspireret til at tænke mere over, hvordan og hvor meget, du salter maden derhjemme.  

Og huk: Du er altid velkommen i køkkenet, hvis du har spørgsmål til opskrifterne.

 

Svampesuppe med selleri og soja

Det skal du bruge

400 g portobello svampe

1/2 knoldselleri

4 fed hvidløg, finthakket

3 stk. skalotteløg, finthakket

2 dl hvidvin

3 st.k laurbærblade

1/2 dl soja

3 dl mælk

Olie til stegning

Topping:

Bacon, frisk persille og kapers - og så knoldselleri, du har gemt til topping, skal skæres i små tern.

Sådan gør du

  1. Skær svampene i grove stykker og rist dem godt af i varm olie i en god rummelig gryde.
  2. Tilsæt 2/3 af knoldsellerien skrællet og skåret i tern - gem lidt til topping. Steg det godt igennem i 4-5 minutter sammen med svampene. Det må godt tage lidt farve.
  3. Tilsæt nu hvidløg og skalotteløg. Lun kort igennem med resten 2 minutters tid og tilsæt så hvidvin og laurbærblade og kog vinen ind til minimum halvdelen.
  4. Tilsæt soja og mælk, kog op og lad det hele simre i 5 minutter. Vær ikke bange for, at det skiller lidt. Knoldsellerien skal nok samle det igen, når du blender suppen.
  5. Fisk laurbærbladene op og blend suppen til en cremet konsistens. Spæd evt. op med lidt mere mælk eller grøntsagsbouillon/vand, hvis suppen er for tyk til din smag. Og smag til med peber og måske et skvæt ekstra soja.
  6. Skær den sidste rest knoldselleri i små tern.
  7. Rist bacon-ternene gyldne.
  8. Tilsæt tern af knoldselleri, når bacon er gylden og steg i 1-2 minutter, sådan at der stadig er lidt bid i grøntsagen og vend toppingen med hakket persille og lidt hakkede kapers.

 

Tang-tapenade af dansk blæretang

Det skal du bruge

20 g tørret blæretang
2 rødløg
4 fed hvidløg
Frisk spinat, en stor håndfuld
Lidt muskatnød
50 g nødder/kerner (vælg selv)
1 dl olivenolie
Salt
Peber

Sådan gør du

  1. Kog det tørrede blæretang i højst 3-5 minutter. Ikke længere, da den grønne farve så forsvinder.
  2. Hak det meget fint eller kør det i en foodprocessor i kort tid.
  3. Tilsæt rødløg, hvidløg, spinat og lidt muskatnød og blend det hele.
  4. Til sidst tilsætter man nødder eller kerner og olivenolie.
  5. Smag til med salt og peber.

Salturt-olie

Det skal du bruge

3 – 4 dl salturt

1 l neutral smagende olie, det kan være raps- eller solsikkeolie.

Sådan gør du

  1. Varm olien op til 50 grader og hæld det i en blender med salturten.
  2. Blend i 5 minutter.
  3. Kom det hele i en beholder og lad det trække i 2 døgn.
  4. Si det og hæld det dernæst i et osteklæde.
  5. Hældes på skoldede flasker.

Tangsalat af dansk sukkertang

Det skal du bruge

20 gram tørrede sukkertang

½ savojkål eller spidskål

3 dl sesamfrø

Limesaft

Sesamolie/olivenolie

Chili, tørret
Soja
Evt lidt salt
Peber

Sådan gør du

  1. Læg tang i en skål, hæld kogende vand over og lad det stå i 3 minutter. Hæld vandet fra og kom is over eller lad den kolde vandhane løbe over et godt stykke tid (det handler om at få det kølet hurtigt af).
  2. Bland fintsnittede tang, kål, sesam, limesaft i en stor skål eller på et flot fad.
  3. Bland olie, chili, lidt soja, peber og evt. en lille smule salt og hæld det over salaten.

 

Rimmet laks med avokado-puré, mango og salturt

Det skal du bruge

300 g laksefilet
½ dl salt
½ dl sukker

Marinade:
¼ dl sojasauce
½ dl østerssauce
Saft af en halv citron

Avokado-puré:
1 avokado
1 spsk citronsaft
Lidt peber fra kværn

Mango- og limepuré:
1 moden mango
Saft af ½ lime
½ spsk rørsukker

Pynt:
Salturt, blancheret
Bonitoflager (tørret tun)
Granulat af tang

Sådan gør du

  1. 300 g laks skåret i et stykke fryses i 24 timer.
  2. Den optøede laks gnides med sukker og salt og marineres i en time.
  3. Derefter skal den skylles i kold vand, tørres fri for vand og køles ned til mellem 2-4 grader.
  4. Lav mango- og limepureen ved at koge mangoen mør med sukker og limesaft.
  5. Blend til en ensartet puré.
  6. Blend avokado med citronsaft og smag til med peber.
  7. Steg laksen på en meget varm pande på hver side i ca. 10 sekunder. Vend den i en marinade af soja, østerssauce og citron.
  8. Anretning: start med avocadocremen i bunden af tallerkenen og placer tynde skiver af laksen ovenpå, pynt derefter med salturt, tang, bonitoflager og lidt af østers- og sojamarinaden.